Téli jótanácsok a kínai orvoslás alapján

A tél a kínai orvoslásban a Víz elemhez tartozó évszak, a Víz elem fő szerve pedig a Vese és a Húgyhólyag. Minden, a szervezetben lejátszódó élettani folyamat alapja a vesékben raktározott esszencia. Ezt a sűrített energiát fogantatásunkkor kapjuk, életünk során folyamatosan használunk belőle, pótolni nem tudjuk, és ha elfogy, az egyben életünk végét is jelenti.

Akár az ételek vérré alakításáról van szó, akár a megfelelő légzésről, a szervezet melegítéséről, a védekező energia vagy a nemi hormonok termeléséről, a Vese energiának minden esetben kitüntetett szerepe van. A Veséket leginkább a hideg, a kevés pihenés, és rendszertelen életmód és az elégtelen folyadékfogyasztás gyengíti. A hideg a talpon, a deréktájékon és a nyaknál tud a legkönnyebben behatolni a szervezetbe. A vese és a húgyhólyag egyensúlyvesztésének fizikai tünetei: a vizeletkiválasztás zavarai. Vesekő, derékfájdalmak, melyek a lábba sugároznak ki, isiász, lumbágó, hidegérzet a gerinc mentén, különösen a farizom tájékán. Mivel a fül a veséhez tartozó érzékszervünk, előfordulhat fülzúgás, halláskárosodás.
Akiknél a Víz elem a többi elemhez képest kevés, azok általában nem kedvelik a telet, érzékenyek a hidegre, s könnyebben elkapják a téli megfázásos betegségeket.

A téli időszakban ezért fontos, hogy:
- melegen tartsuk a deréktájékot, a talpakat és a nyakat, mert ez segíti a Vesék egészségének megőrzését,
- megfelelő mennyiségű, s minél több meleg folyadékot – tea, víz – igyunk,
- fogyasszunk minél több a vesét és a húgyhólyagot erősítő ételt, pl. babot, borsót, hajdinát, árpát, kölest (lúgosít!), zellert és céklát.

Fontos, hogy a téli időszakban főtt, meleg ételeket együnk, sok meleg levest, főzeléket, ill. a céklát leginkább sült formában. Kerüljük a szervezet elsavasodását, ezért amennyire tudjuk, csökkentsük a cukor, fehér liszt és a húsfélék túlzott fogyasztását. A hús fogyasztása egyébként a téli időszakban a leginkább ajánlott, de lehetőleg kombináljuk párolt zöldségekkel, főzelékekkel.

Felfázás esetén meleg hagymapakolást tegyünk a köldök alá: apróra összevágott 2-3 fej vöröshagymát felmelegítünk vagy gőzölünk és ezt egy pamut zokniba téve felhelyezzük. Ne feledjük, a veséhez kapcsolódó szerv a fül: a hagymapakolást fülfájás estén fülre téve is alkalmazhatjuk, elkerülhető így a dobhártya felszúrása. Fokhagymának, vöröshagymának és az almaecetnek is antibakteriális hatása van, így használjuk őket bátran főzéshez, ételeink ízesítéséhez, a fokhagymát és a vöröshagymát pedig mézzel keverve a megfázás tüneteinek enyhítésére, torokpanaszok kezelésére igyunk meg akár naponta egy-egy pohár áfonyalevet, ami kiváló a húgyúti fertőzéseknél is, mert gátolja a baktériumok további elszaporodását, fogyasszunk tengeri sót és a tenger gyümölcseit, melyek jó hatással vannak a vesékre.
Készítsünk gyógyteát csalánból, zsurlóból vagy medveszőlőlevélből, vegyünk meleg illóolajos fürdőt, szantálfa-, teafa-, boróka- vagy cédrusolajból.
A fűszerek közül a téli időszakban lehetőleg minden nap alkalmazzunk fahéjat, kakukkfüvet, gyömbért, melyekből pár csipetet a teánkba is tehetünk. Télen is töltsünk időt a szabadban, a könnyű séták, kirándulások igen fontosak. A tai chi és a chikung gyakorlatok is az energia megőrzését és jó keringését szolgálják. Jógagyakorlatok közül kiemelten fontos a „térd-homlok tartás”, mely nyújtó hatása folytán edzi a hólyag- és vese meridiánt.

forrás: http://tinyurl.hu/rkjs/

Nyomtatás