10 tipp a tavaszi táplálkozáshoz

A tavaszi étrended célja, hogy segítségével kivezesd a téli mozgásszegény élet és a nehéz ételek okozta belső hőséget és nyálkát, és hogy lendületbe jöjj, aktív légy, legyen elég véred és testfolyadékod és egyenletesen áramoljon benned az életenergia.

1. Kerülj mindent, ami megterheli a Májad!

Ami nehezen emészthető, nyálkásító vagy túlzottan szárító, az megterheli a Májad. Hogy tavasszal fellélegezhessen, megújulhasson, ahhoz az először is minimalizálnod kell a károsító hatásokat.

Ami megterheli az Epehólyagod és a Májad:

• bő olajban sültek, nehéz, zsíros húsok
• túl sok olajos mag, főként a sós földimogyoró
• édességek, fehér lisztes sütemények, pékáruk
• a zsíros és a cukros kombinációja: cappuccino, tiramisu, nutellás palacsinta, mogyorós csoki
• alkoholok, különösen a koktélok (a sok cukor miatt)
• túl sós és zsíros ételek: chipsek, kolbászfélék, szárított sonkák
• a túl sok szárító étel-ital: csípős porfűszerek (chili, curry stb.), a kávé és a fekete tea

2. Válts könnyebb étkezésre!

Tél vége felé, tavasszal a legtöbb ember ösztönösen kívánni kezdi a friss ízeket, a zöld növényeket, könnyebb ételeket. Ahogy melegszik az idő, úgy kell rövidülnie a főzési időnek, eljön a könnyű fogások, párolt, gőzölt, wokban megforgatott ételek ideje.

3. Tápláld a testnedveket!

Ahogy a növényekben megindul a keringés, úgy benned is élénkül az áramlás. Ha kevés a véred, száraz alkat vagy, a Fa elem időszakában fáradtnak, erőtlennek érezheted magad. A vért és a testnedveket nem csak bizonyos alapanyagokkal, de főzési eljárásokkal is táplálhatod. Főzz lédúsan, készíts rendszeresen, hetente többször leveseket, kompótokat, ragukat és kerüld a száraz ételeket (mint például a kétszersült, chips, keksz).
A Fa elemhez tartozó húsok és gabonák most különösen jót tesznek: egyél csirkét és kacsát és a gabonák közül búzát, tönkölybúzát (pl. dara, pehely, kuszkusz, bulgur formájában) vagy ha hozzájutsz, próbáld ki az aszalt tönkölyt is. Ha nem tesz jót a glutén, ehetsz quinoát, rizst, kölest is.

5. Keresd a zöldet!

A Fa elem színe a zöld, ez a szín a Májadat és az Epehólyagodat harmonizálja. Öltözz zöldbe, díszítsd az otthonod zöld kiegészítőkkel és a tányérodon is legyen mindig egy kis zöld: újhagyma zöldje, petrezselyemzöld, lucernacsíra például.

6. Harmonizáld a Májad!

A Föld elemhez tartozó természetesen édes íz alapvető igényünk, minden évszakban ez a kiindulási alap. A szemes gabonák (pl. köles, polenta), az édeskés zöldségek (pl. sárgarépa, cékla) a húsok mind édeskések. Az édes íz a Májnak különösen fontos: ellazítja, harmonizálja. Ha valami bosszúság ér, ha dühös vagy stresszes vagy, ne édességgel vagy alkohollal próbálj ellazulni, hanem egyél egy tál természetesen édes finomságot, például egy tál krémes céklalevest (a legjobb, ha már megelőzésképpen is eszed).

7. Szeresd a keserűt, mert hűt és kivezet!

Ha úgy érzed, télen túl sok meleg nyálkát gyűjtöttél, például csúnya pattanásos a bőröd, hajlamos vagy a herpeszre, a gyulladásokra, akkor a kesernyés zöldségfélék és gyógynövények fognak Neked segíteni. A keserű íz szárítja a felesleges nyálkát és lehűti a belső hőséget (az antibiotikum is keserű – lehűti a hőséget, azaz a gyulladást). Ezért tavasszal gyógyétel a kesernyés rukkola, a gyermekláncfűlevél, a spárga és minden salátaféle. Kúraszerűen fogyassz belőlük rendszeresen (naponta), de mindig főtt gabonával, hússal, hüvelyessel és más hőkezelt zöldségekkel kombinálva, hogy ne hűtsd le nagyon a közeped.

8. Oldd fel a blokádokat!

A Májad nagyon érzékeny a nyomásra: az időnyomásra, a külső kényszerre, az érzelmek elfojtására. Ha tartós stressznek van kitéve, elakad benne az energia: a Májad csíje pangani kezd. Ezt a pangást, blokádot elég nehéz táplálékkal feloldani. Ilyenkor a csípős ízű, de hűtő hatású alapanyagok lesznek a segítségedre (azért hűtők, mert ami pang, az előbb-utóbb be is melegedik, azaz hűteni kell és szétoszlatni). Tavasszal egyél sok retekfélét, karalábét, csírát, új káposztát, hogy újra beinduljon az áramlás.

9. Bátrabban a nyerssel!

A kínai gyógyító konyha központi gondolata, hogy a jó egészség kulcsa a főtt táplálék. Ami főtt, az könnyebben emészthető, kevesebb energiát von el, tehát több csít nyersz általa és nyálka sem keletkezik melléktermékként. Ez az irányelv mindig érvényes, de ahogy melegszik az idő, úgy növelhető kicsit a nyers ételek aránya. Ez nem azt jelenti, hogy tavasszal eljön a nyers salátavacsorák ideje, csak azt, hogy a főtt ételedet jó, ha rendszeresen megszórod, kíséred egy kis friss növényi zölddel, csírával. Ha salátát készítesz, az legyen főtt saláta, például lencséből, amihez aztán minden alapízből adsz fűszereket, ízesítőket – ezek között lehet nyers is. A főttnek nem kell mindenképp melegnek lennie, a lencsesaláta lehet szobahőmérsékletű is, a lényeg, hogy hőkezelve legyen.

10. Csökkentsd a sós ízt!

A sós íz a tél íze: lefelé és befelé irányítja, azaz lesüllyeszti az energiát. Tavasszal az a cél, hogy előcsalogassuk a csít, ezért a sós íz arányát nyugodtan csökkentheted. Bánj csínján a szójaszósszal, a miszóval, és magával a konyhasóval is.

Mi van szezonban?

• csirke, tyúk
• kacsa

• tönkölybúza
• bulgur, kuszkusz
• aszalt tönköly

Csípősek:

• karalábé
• új káposzta
• retekfélék
• medvehagyma
• zsázsa
• torma
• mustár
• csírák: lucerna, retek, brokkoli

Keserűek:

• rukkola
• cikóra
• radicchió
• spárga
• kelkáposzta
• zeller

Édeskés zöldségek:

• cékla
• újkrumpli
• sárgarépa
• petrezselyemgyökér
• brokkoli


Forrás: Farkas Viktória - Kicsi Vú 5 elem konyhája | www.5elemkonyha.hu

Nyomtatás