Fül-akupunktúra

Milyen esetekben segít?

Hatásos fáradtság, kimerültség, elcsigázottság, alvási zavarok, esetén, mozgásszervi és más eredetű fájdalmak, csökkentésében megszüntetésében.
Megoldást nyújthat reumatikus fájdalmak csillapítására, krónikus fejfájásra, nőgyógyászati/menstruációs problémákra, urológiai panaszokra, idegrendszeri problémák esetén.
Szenvedélybetegség (pl: dohányzás, alkohol, drog) felhagyásában csökkenti a szer utáni vágyakozást, valamint az elvonási tüneteket, kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszer működését. 
Ideális testsúly eléréséhez a programok részeként, segíti a méregtelenítési folyamatokat. Mindennapos gondjaink kezelésében: megfázás, felfázás, vérnyomás problémák.

A terápia önmagában is, és más kezelés kiegészítéseként is eredményes. Azoknak, akiknek félelmeik támadnak a tűszúrásokkal szemben, a terápia mágneses golyók felragasztásával, vagy elektromos impulzussal is alkalmazható.

Ha megismerjük a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) alapjait világossá válik számunkra, hogyan vonható párhuzam az egyes szervek és az oly sokunkat gyötrő lelki problémák tüneteinek kezelése között.
A HKO sokkal inkább foglalkozik a szervek funkciójával, mint azok anatómiai felépítésével. Tömör és üreges szerveket különböztet meg. A tömör szervek a feldolgozással, raktározással foglalkoznak, az üreges szerveknél történik a táplálék értékes és értéktelen részeire való bontása, valamint a felszívás és kiválasztás. A HKO a szervezet energiakeringéséből indul ki, erre állítja fel egész rendszerét.
A fül-akupunktúrás kezelésben a keringésben résztvevő 3 létfontosságú szerv szerepel, melyek a Máj, Vese, Tüdő. További 2 kezelési pont a Shen-men és a szimpatikus mester pont. Ez az 5 pont jelenti az 5 NADA pontot.

A fülkagyló Shen-men pontjának jellemzése

Shen-men = Lélek kapuja = Szellem kapuja
A Shen-men pont „paraszimpatikus” pont. A shen-men a „lélek kapuja”. Megteremti azt az érzést, hogy a „lélek jól érezze magát a testben.  A szimpatikus ponttal együtt a vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg (szervezet önszabályozó folyamatait irányító rendszer, akaratunkon kívüli folyamatok irányítója).

A Shen-men pont kezelése az alábbi esetekben válhat indokolttá:

A fülkagyló szimpatikus pontjának jellemzése

A pont a vegetatív idegrendszer egyensúlyát teremti meg a Shen-men ponttal együtt. Általános gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.

A szimpatikus pont kezelése az alábbi esetekben válhat indokolttá:

A fülkagyló vese pontjának jellemzése

A vese raktározza a velünk született életeszenciát a Qi-t. Ennek a fajta energiának a minősége és mennyisége megváltoztathatatlan. A veséhez alapvető irányító funkciók tartoznak. Irányítja a szervezet víz- és hőháztartását. táplálja a csontokat és a csontvelőt, ezen keresztül befolyásolja a vérképzést is. A vese energiáját a fogak és a haj állapotán lehet lemérni. A veseenergia lecsökkenését mutatja először a lábak hidegsége, majd a hajhullás, a fogromlás, - lazulás a fülpanaszok (fülzúgás, halláscsökkenés). Az idősebb korban fellépő csontfájdalmak is a vese energia hiányának tünete. A vese és a húgyhólyag szoros kapcsolatban állnak egymással. A vese látja el az összes tömör szervünket Qi-vel – ez az alap. A vesét a félelem gyengítheti le.

A vese kivetülési pontjának kezelése az alábbi esetekben válhat indokolttá:

A fülkagyló máj pontjának jellemzése

A máj biztosítja testünkben a Qi szabad keringését. Raktározza a vért, s amikor kell (izommunka, menzesz) kiengedi. Felelős az izmok, inak rugalmasságáért. Befolyásolja az epetermelést, az epehólyag kiürülését. A stressz a májat támadja meg, májpangást okoz, ami a máj működéseinek lelassulásával jár. Lassul a Qi keringés, mely ízületi és izomfájdalmakat, feszüléseket, gyulladásokat vált ki. Vérhiányos állapotok jönnek létre – megjelenhet az izmok gyulladásaiban, az elhúzódó menzesznél, bizonyos szívpanaszoknál, a száraz köhögésnél. Testi-lelki merevség jön létre. Epepangás, emésztési zavarok keletkezhetnek. A máj másik patológiája a májfájás, szempanaszok, alvászavar, görcsrohamok, magas vérnyomás. Megtámadhatja a gyomrot, fekélybetegséget idézve elő. Belsőleg az ingerlékenység, az agresszió, a düh bántja a májat. A máj a mozgásokat biztosítja. Felelős a dolgok mozgásba hozásáért.
A máj és az epehólyag között szoros kapcsolat van. Az epe befolyásolja döntő és cselekvőképességünket.

A máj kivetülési pontjának kezelése az alábbi esetekben válhat indokolttá:

A fülkagyló Tüdő pontjának jellemzése

A tüdő felelős a Qi keringtetéséért, szétszórásáért. A tüdő a ritmikus szabályozó.
Ha a tüdő gyenge a Qi nem jut el mindenhova főleg a testfelszínre, a végtagok végére. Ilyenkor lesz a bőr száraz, kinyílnak a pórusok, hideg izzadtság keletkezik, hidegek lesznek a végtagok. Szerepe van a szőrzet növekedésében is. A tüdő mozgásával segíti a Qi lefelé nyomását, így befolyásolja a bélmozgást, a székletet. Nemcsak a Qit, a folyadékot is lefelé nyomja, ami szerepet játszik a bőr állapotában, a vese működésében, a vizelet kiválasztásban. Az orr tartozik hozzá. A bánat, szomorúság, depresszió legyengíti a tüdőt, és fordítva – tüdő Qi hiány esetén fáradtnak, nyomottnak érezzük magunkat. A vese Qi-t egyedül a tüdő képes visszapótolni. A tüdő és a vastagbél közvetlen kapcsolatban vannak egymással és a kapcsolatteremtést szimbolizálják. A magatartásért, életvezetésért felelős páros.

A tüdő kivetülési pontjának kezelése az alábbi esetekben válhat indokolttá:

A fül akupunktúra abszolút és relatív ellenjavallatai

Abszolút:

Relatív:

A fül-akupunktúra elméleti alapja

Nogier elmélete szerint, ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külső fülre fejjel lefelé, akkor egy térképet kapunk, amelyen a testünk minden része leképeződik. Ha a test egy bizonyos részének felborul az élettani egyensúlya, akkor az annak a résznek megfelelő kivetülési pont a fülben érzékennyé, akár fájdalmassá is válhat.

A terápia abból áll, hogy a kezelni kívánt szervek, testrészek kivetüléseinek területeit a fülön stimuláljuk. Ez történhet tűvel, elektromos impulzussal, növényi magvakkal, mágneses golyókkal. Tehát a fülön elhelyezkedő pontok megfelelő ingerlésével befolyásolni lehet a testben lezajló öngyógyító folyamatokat.

A fül-akupunktúra egy komplex terápiás program. A kezelés során szúrt pontok együttesen csökkentik a felgyülemlett feszültséget, növelik szervezetünk energiáját, megnyugtatnak, ellazítanak, támogatják problémamegoldó képességünket, növelik a szeretet iránti befogadó képességünket. Alkalmazásuk segítik a szervezet saját, belső öngyógyító folyamatainak működését.

Az akupunktúra története

Már az z i.e. III. évezredben-Kínában uralkodó Huang Ti („a Sárga Császár”) idejéből származó Huang Ti Nei Ching, azaz a Sárga Császár Belgyógyászati Könyvében is voltak az akupunktúrával foglalkozó részek, melyek említik a meridiánok rendszerét (testünk energiacsatornái) a szúrástechnikákat, és különböző tűkészítési technikákat.  A könyv taglalja a Yin és Yang kapcsolatát, az energiaáramlás törvényeit, az öt elem tanát, azaz a ma Magyarországon HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) néven ismert orvoslás alapjait. Figyelemfelkeltő, hogy a valóságot mennyire megközelítő módon írják le vérkeringést csaknem 2000 évvel annak a hivatalos felfedezője az angol William Harvey előtt. A könyv részletesen ismerteti az égetés, a masszázs, és a légzéstechnikákat is.

A fül-akupunktúra története

Japánban, Perzsiában a XVII-XIX. században ischialgia (ülőidegzsába) gyógyítására a fülkagyló egyes pontjainak kiégetését használták.

Európában az 1900-as évek elején Lyon külvárosában egy javasasszony Madame Barrier nagyon jó eredményeket ért el a fül bizonyos területének kiégetésével egyes betegségek gyógyításában.

Ezek az eredmények indították el dr. Paul Nogier francia neurológust, hogy ezzel a módszerrel kezdje el kezelni az ishialgiát. Az eredmények annyira megnyerőek voltak számára, hogy rögvest újabb pontok felfedezésének kutatásába kezdett. Első publikációi a fülön található pontokról 1956-ban jelentek meg Németországban.

Ezt követően, az 1960-as évekre a kínaiak hatalmas fülakupunktúrás anyaggal jelentek meg és egy kínai fültérképpel.

1969-ben jelenik meg dr. Paul Nogier fülakupunktúrás tankönyve német nyelven. Ettől az időszaktól kezdve erőteljes gyorsasággal terjedt a fül akupunktúra alkalmazása, a fül mint mikrorendszer megismerése elsősorban Kínában, majd visszahatásként Európában.

Nyomtatás