Lélekápolás virágenergiával

Mik is azok a Bach-virág eszenciák? bach viragterapia3

A Bach-virágeszenciás kezelés a lélek gyógyítása vadon növő virágok energiájával, leegyszerűsítve; LÉLEKGYÓGYÍTÁS VIRÁGENERGIÁVAL. 

Előfordult már, hogy úgy érezte mintha nem lenne Önmaga mostanában? Nem találja a helyét az amúgy megszokott és kellemes környezetében, vagy a társaságban akikkel korábban szívesen töltötte idejét? 
A Bach virágok megmutatják milyen lelki tényezők okozzák ezeket a tüneteket.
Egyes érzelmek, kedélyállapotok, viselkedési formák, úgy lopoznak be életünk mindennapjaiba, hogy észre sem vesszük mikor kerültek oda, szinte tudomást sem szerzünk róluk tudatosan. Honnan tudjuk akkor, hogy mégis jelen vannak? Pont az előbb említett érzéseinkből, cselekedeteinkből, pl., hogy nem szívesen mozdulunk ki a lakásból, másképp reagálunk bizonyos minket ért hatásokra, érzékenyebbé váltunk, mondhatnám úgy is "szimplán" nem érezzük jól magunkat a saját bőrünkben. 

Miről is  beszélek pontosabban? Olyanokról mint: félelmek, bizonytalanság, magányosság, szomorúság, önbizalomhiány, türelmetlenség, párkapcsolati problémák, iskolai, munkahelyi nehézségek, életkorral kapcsolatos krízisek…

Testi problémáink okai is mindig a lelkünkben keresendők! A Bach-virágterápia segítségével az okot, és nem a tünetet kezelve a lelki egyensúlyt állítjuk helyre. Miután az ok megszűnik a fizikai szinten megjelent elváltozások is helyre állnak, mert a belső ok megszűnésével lelki erőre teszünk szert és a szervezet öngyógyító erői működésbe tudnak lépni. A Bach virágterápia teljes szintű, oki kezelés és nem tüneti terápia.

Ezért alkalmazható eredményesen, lelki problémák valamint azokból fakadó betegségek kezelésére, mely módszer több mint 70 éves múltra tekint vissza. Kifejezetten az alkalmazása mellette szóló érv, hogy mellékhatásoktól mentes természetes gyógymód, amely egyszerre segít helyreállítani a test-lélek-szellem harmóniáját, így az élet számos területén kiválóan felhasználható. A Bach-virágterápia mindazoknak ajánlatos, akik szeretnék felismerni a hétköznapi gondjaik mögött meghúzódó okokat, és változtatni kívánnak mind testi mind lelkiállapotukon.

Ma talán még időszerűbb Dr. Edward Bach üzenete, mint csaknem 75 évvel ezelőtt

A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATÓ!
„A gyógyító rezgésű növények esszenciái helyreállítják lelki harmóniánkat, segítenek testi egészségünket megőrizni, megrekedt élethelyzetünkből tovább lépni. (1936 okt.)

A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek erdei, mezei növények virágaiból készülnek.
A 38 virágeszencia mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható, tehát nem találunk szívre, májra, emésztésre stb. való eszenciákat, hanem ezek helyett a félelemre, bizonytalanságra, önbizalomhiányra találjuk meg az eszenciát mely kedélyállapotok okozói lehetnek a már kialakult betegségeknek.

A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.

A Bach-virágok 7 csoportja

1. csoport - Félelmek

1. MOLYHOS NAPVIRÁG - Rock Rose - Pánik és rémület, rendkívül heves félelmi állapot.

2. BOHÓCVIRÁG - Mimulus - Félénkség, bátortalanság, megnevezhető sajátos félelem, "félelem a világtól"

3. CSERESZNYESZILVA - Cherry Plum - Félelem a belső elengedettségtől, az őrülettől, a lelki rövidzárlatoktól, a féktelen indulatkitörésektől.

4. REZGŐNYÁR - Aspen - Megmagyarázhatatlan, sejtelmes szorongás, előérzetek, titkos rettegés valamiféle fenyegető szerencsétlenségtől.

5. VÖRÖS VADGESZTENYE - Red Chestnut - Túlzott féltés és aggodalom másokért, túl erős belső kötődés.

2. csoport - BIZONYTALANSÁG, DÖNTÉSKÉPTELENSÉG

1. KÉKGYÖKÉR – Cerato - Nem bízik az intuícióban.

2. SZIKÁRKA – Scleranthus - Határozatlan, szeszélyes, kiegyensúlyozatlan. Véleménye és hangulata percről percre változik.

3. TÁRNICS – Gentian - Szkeptikus, kétkedő, pesszimista, könnyen csüggedő.

4. SÜLZANÓT – Gorse - Reménytelenség, rezignáció, a "hiszen úgysincs már értelme" érzése.

5. GYERTYÁN – Hornbeam - Szellemi fáradság, átmeneti vagy hosszan tartó lelki erőtlenség.

6. ROZSNOK - Wild Oat - Határozatlan a célkitűzéseiben, elégedetlen, mert nem lel rá életfeladatára.


3. csoport - JELEN TÖRTÉNÉSEI IRÁNTI ÉRDEKTELENSÉG

1. ISZALAG – Clematis - Ébren álmodó. Gondolatai mindig máshol jár. Kevés érdeklődést mutat a körülötte történő dolgok iránt.

2. JERIKÓI LONC – Honeysuckle - Vágyakozik az elmúlt dolgok után, sajnálkozva mereng a múlton, nem a jelenben él.

3. VADRÓZSA - Wild Rose - Közöny, apátia, rezignáció, belső feladás.

4. OLAJFA – Olive - Teljesen kimerülten érzi magát, rendkívüli testi-lelki fáradság.

5. FEHÉR VADGESZTENYE - White Chestnut - Bizonyos gondolatok keringenek szakadatlanul a fejében, nem tud szabadulni tőle, belső monológokat és párbeszédeket folytat.

6. VADMUSTÁR – Mustard - Mély melankolikus periódusok váltják egymást hirtelen minden látható ok nélkül.

7. VADGESZTENYERÜGY - Chestnut Bud - Mindig ugyanazokat a hibákat követi el, mert nem igazán dolgozza fel tapasztalatait, így nem tanul belőlük.

4. csoport - MAGÁNYOSSÁG, MAGÁBA ZÁRKÓZOTTSÁG

1. BÉKALILIOM - Water Violet - Belső elzárkózás, büszke visszafogottság, elszigetelődő fölényesség.

2. NEBÁNCSVIRÁG – Impatiens - Türelmetlen, ingerlékeny, eltúlzott reakciók.

3. HANGAFŰ – Heather - Önközpontú, csak magával foglalkozik, állandóan igényli a beszélgetést, "segítségre szoruló gyermek".

5. csoport - TÚLÉRZÉKENYSÉG (MÁSOK HATÁSAI, KÜLSŐ HATÁSOK IRÁNT)

1. APRÓBOJTORJÁN – Agrimony - Az ember igyekszik gyötrő gondolatait és belső nyugtalanságát a vidámság és gondtalanság álarca mögé rejteni.

2. KISEZERJÓFÛ – Centaury - Gyenge akaratú, túlzottan reagál mások kívánságaira, képtelen nemet mondani.

3. DIÓFA – Walnut - Elbizonytalanodik, befolyásolható, ingatag, főként, ha új életszakaszba lép.

4.MAGYAL – Holly - Bosszúság, düh, gyűlölet, irigység, féltékenység.

6. csoport - BÁTORTALANSÁG, KÉTSÉGBEESÉS, ÖNBIZALOMHIHÁNY

1. VÖRÖSFENYŐ – Larch - Önbizalomhiány következtében fél a kudarctól. Kisebbrendűségi komplexus.

2. ERDEIFENYŐ – Pine - Fokozott vagy alaptalan bűntudata van, szemrehányásokat tesz önmagának, bátortalan.

3. SZILFA – Elm - Múló érzés, hogy feladatai, illetve a rá háruló felelősség meghaladja erejét.

4. SZELÍD GESZTENYE - Sweet Chestnut - Mélységes kétségbeesés. Úgy véli, hogy teherbíró képessége végére jutott.

5. ERNYŐS MADÁRTEJ - Star of Bethlehem - Testi, lelki vagy szellemi sokkok utóhatásai, függetlenül attól, hogy valamikor régen vagy a közelmúltban történtek, "lelki vigaszt nyújtó és fájdalmat enyhítő".

6. FŰZFA – Willow - Belső neheztelés, elkeseredettség, "sorsának áldozata".

7. TÖLGYFA – Oak - Levert és kimerült harcos, aki mindenek dacára rendíthetetlen, és sohasem adja fel.

8. VADALMA - Crab Apple - Belsőleg vagy külsőleg szennyezettnek, tisztátalannak, fertőzöttnek érzi magát. Túlzásba vitt rendszeretet.

7. csoport - TÚL SOK AGGÓDÁS MÁSOKÉRT

1. KATÁNGKÓRÓ – Chicory - Kisajátító érzelmi igények. Mindenbe beleavatkozik, manipulál másokat, úgy érzi, nem kap elég elismerést és szeretetet.

2. VASFŰ – Vervain - Túlbuzgóan ügyködik a jó cél érdekében, s közben kimeríti minden erejét, ingerlékeny és fanatikus.

3. SZŐLŐ – Vine - Domináns, becsvágyó, hatalomvágyó, "kis zsarnok".

4. BÜKKFA – Beech - Kritizálási kényszer, előítéletek, intolerancia. Anélkül ítélkezik, hogy megpróbálná beleképzelni magát mások érzésvilágába.
Vagy tartózkodik bárminemű kritikától, még a helyénvalótól is.

5. FORRÁSVÍZ - Rock Water - Szigorú és merev nézetek, elfojtott szükségletek, túl kemény önmagához.

elsősegély-csepp 

Az öt esszenciából álló különleges keverék képes a vészhelyzetekben visszaállítani a kibillent egyensúlyt, nyugalmat biztosít.

Az elsősegély-csepp nagyon értékes lehet rosszullétek, hirtelen fellépő fájdalmak, gyengeség kezelésére, balesetek, traumák után, vagy pánikhelyzetben, amikor hirtelen ájulás, remegés, esetleg fizikai funkciók más eltérése jelentkezik. Ennek a rendkívül pozitív hatásnak a kiváltásában az alábbi öt összetevő működik közre:

A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

A Bach-virágok hatásmódja

„Bizonyos magasabb rendbe tartozó, vadon növő virágok, bokrok és fák magas frekvenciájuk révén rendelkeznek azzal az erővel, hogy növeljék emberi rezgéseinket, és megnyissák csatornáinkat spirituális énünk üzenetei számára; hogy elárasszák személyiségünket a számunkra szükséges erényekkel, és ez által elmossák a szenvedéseket okozó (jellem) hibákat. A szép zenéhez vagy más, nagyszerű inspiráló dolgokhoz hasonlóan képesek egész személyiségünket felemelni és közelebb hozni minket lelkünkhöz. Ezáltal békességgel ajándékoznak meg, és megszabadítanak szenvedéseinktől. Nem azzal gyógyítanak, hogy a betegséget közvetlenül megtámadják, hanem azzal, hogy felsőbb énünk harmonikus rezgéseivel árasztják el testünket. Ezáltal a betegség elolvad, mint a hó a nap sugaraitól. Igazi gyógyulás nem létezik az élethez való hozzáállás megváltoztatása nélkül, lelki béke és belső boldogságérzet nélkül.” Dr. Edward Bach

Az intuíció üzenete

Gondolkoztál már valaha is azon, hogy miért ezzel az egyéniséggel születtél? Miért lett ilyen a személyiséged amilyen? Miért pont ezt az életet éled? Miért kapod azokat a feladatokat az élettől, amelyeket nap, mint nap meg kell oldanod?
Azt várják tőlünk, hogy a legjobbat nyújtsuk, és erre mindannyian képesek vagyunk, ha lelkünk parancsolatait követjük. Az élet nem követel tőlünk lehetetlen áldozatokat; járjuk utunkat örömmel a szívünkben. Gyermekként és fiatalon legtöbbünk sokkal közelebb van a lelkéhez, mint a későbbi években.
Akkor még jóval tisztább elképzelés él bennünk arról, milyen feladat áll előttünk az életben, milyen teljesítményt várnak el tőlünk, és milyen jellemvonásokat kellene erősítenünk.

Gondolkoztál már valaha azon, miként kormányozd hajódat mindig a helyes irányba? Egyéni, igazi, mély, belső vágyaidon keresztül, amelyek lelked kívánságait tárják fel. Elég csak meghallanunk és követnünk belsőnk legmélyének vágyait, hogy j ó irányba vezessenek minket. Lelkünk intuícióinkon keresztül szól hozzánk: ösztöneinken, belső vágyainkon, eszményeinken, szokatlan vonzódásainkon és ellenérzéseinken keresztül - méghozzá azon az úton-módon, ahogyan az számunkra a legegyszerűbben felfogható.

Minden igaz tudás egyedül a bensőnkből ered a lélekkel folyatott kommunikáció eredményeként. Nem erőltetett és nehezen elérhető eszmény ez, saját lelkünk hangját kell csak meghallanunk ehhez; ami mindig is egyszerű volt, ha hagytuk. Alapvetően az egyszerűség jellemzi az egész teremtést. Az igazság nem elemzés, vita tárgya, s nem kell a szavak mögé sem elrejteni. A másodperc törtrésze alatt felismerjük: ez egy rész belőlem. Csak az élet lényegtelen és bonyolult dolgaira kell sok szót pazarolni, ami az értelem kibontakoztatásához vezetett. Azok a dolgok, amelyek számítanak, egyszerűek. Olyan pillanatok ezek, amelyekre azt szokás mondani: „Hát ez igaz; tulajdonképpen mindig is tudtam." Ehhez kapcsolódik a bensőnket eltöltő örömérzés, ha összeköttetésben és harmóniában vagyunk a lelkünkkel; minél szorosabb és átfogóbb ez az egység, annál intenzívebb az örömünk. Egészségi állapotunkat azon mérhetjük le, mennyire vagyunk boldogok, és örömérzésünk alapján állapíthatjuk meg, hogy eleget teszünk-e lelkünk parancsolatainak. Dr. Edward Bach

DR. EDWARD BACH ÉLETE (1886-1936)

Edward Bach életéről nincsenek írásos feljegyzések. Asszisztensnője, Nora Weeks írta meg biográfiáját, amelyen az alábbi rövid életrajz is alapszik.

Út a Bach-virágokhoz - egy életpálya címszavakban

1886. szeptember 24.
Edward Bach ezen a napon született a Birmingham melletti Moseleyben. Walesi származású rézöntő család elsőszülött gyermeke, két testvére van.

1903-1906
Edward Bach apja rézöntő műhelyében tanoncoskodik. Megfigyelései, amelyeket a testi betegségekről és az azokhoz kapcsolódó lelki konfliktusokról gyűjtött a munkások körében, valamint vágya, hogy segíthessen, döntő befolyásúak későbbi hivatására. Sokáig nem tudta eldönteni, teológus vagy orvos legyen-e.

1906-1913
Orvosi tanulmányokat folytat Birminghamben és Londonban. Próbaidejének letöltése után a londoni University College Hospitál baleseti sebészetén kap állást.

1917
Edward Bach egészsége megromlik. Rosszindulatú tumort távolítanak el a lépéből. A műtét után az orvosok csupán 3 hónapot adnak neki. Túléli a 3 hónapos krízist. Az a vágy sarkallja, hogy kutatómunkáját okvetlenül befejezze.

1918-1922
Felépülése után a londoni Homeopathic Hospitalben kap állást. Itt ismerkedik meg Sámuel Hahnemann Organon című művével. Ettől kezdve oltóanyagait homeopátiás nozódoknak dolgozza fel, melyeket 7 fő csoportra oszt (ezek a későbbi Bach-nozódok). Bach kidolgozza a betegek úgynevezett kedélyszimptómáit, és végül minden baktériumcsoport mellé (nozód) egy bizonyos lelki személyiség-magatartást rendel.

1920-1928
Londonban laboratóriumot és rendelőt nyit, valamint egy külön helyiséget, ahol tanácsadást nyújt a fizetni nem tudóknak. Rájön, hogy a hét nozód csupán a psora fogalmába összefoglalt jelenségeket gyógyítja, a többi krónikus betegséget nem. Több és mindenekelőtt „tisztább" gyógyszereket akar alkalmazni.

1930-tól
Orvosi karrierje csúcsán eladja londoni laboratóriumát és rendelőjét, hogy teljesen a különféle személyiségtípusok tanulmányozásának és a specifikusan gyógyító növények felkutatásának szentelje magát. Asszisztensnőjével, Nora Weeksszel az úgynevezett „tizenkét gyógyító" közül felkutatják és feldolgozzák az első kilenc virágot. Ezek a növények: Impatiens, Mimulus, Clematis, Agrimony, Chicory, Vervain, Centaury, Cerato, Scleranthus.
Egykori kollégái kipróbálják virággyógyírjait, és munkájának folytatására buzdítják.

1931-től
Edward Bach felfedezi a tizenkét gyógyító sorozatának utolsó három gyógyírját: a Water Violetet, a Gentiant és a Rock Rose-t.

1932
Bach kiadja írását, a Free Thyselfet (Szabadítsd fel tenmagad). Ezt követi levélváltása az orvosi kamarával. Megfenyegetik, hogy törlik az orvosok nyilvántartásából, ha munkatársként továbbra is orvosi végzettség nélkülieket foglalkoztat, és gondolatait laikus körökben terjeszti.
Bach eredményesen kitart nézetei mellett.

1933
Bach egyre érzékenyebbé, fogékonyabbá válik, ami őt további virágok felkutatására és feldolgozására ösztönzi. Ezek a Gorse, az Oak, a Heather és a Rock Water, az úgynevezett „négy segítő". Két nagy londoni gyógyszertárnak ingyenesen bocsátja rendelkezésére az őstinktúrákat azzal az utasítással, hogy azokat a lehető legalacsonyabb áron adják el.

1934-35
Bach megtalálja az utolsó három virágot az első gyógyírsorozatához, a tizenkét gyógyítóhoz (Wild Oat, Olive, Vine). Összeállítja a Rescue-t. Letelepszik a Temze völgyének egy kis falujában, Sotwellben, ahol felkutatott virágainak legtöbbje megtalálható. Bach érzékenysége rendkívülien fokozódik. További negatív lelki kedélyállapotokat él át, és ilyenkor talál rá a mindenkor megfelelő növényre. Az eszencia feldolgozása és bevétele után a beteges szimptómák néhány órán belül eltűnnek. Nora Weeks segítségével további 19 gyógyírt talál.

1936
Dr. Bach befejezettnek tekinti művét, rendszerét lezárja. Terápiáját és felismeréseit még szélesebb nyilvánosság elé kívánja tárni. Ezért megkezdi országosra tervezett előadókörútjait.

1936. november 27.
Edward Bach álmában szívelégtelenség következtében meghal. Utódjaként kijelölt két munkatársa, Nora Weeks és Victor Bulién 1978-ig folytatják munkásságát, majd kijelölik azokat, akik a mai napig is a Bach Központban Bach művének őrzői és továbbvivői.

Nyomtatás