Stresszoldás a kineziológia módszereivel

A kineziológiáról általában elmondható, hogy módszerei hatásosan alkalmazhatók a legtöbb testi vagy lelki probléma esetén. A kezelések alatt számtalan esetben találja szemben magát a kliens olyan helyzetekkel melyről nem gondolta volna, hogy a múltjában történt események milyen szoros összefüggést mutatnak jelen problémáival. Ezen összefüggések felismerését a kineziológiában jól ismert úgy nevezett „aha” élménnyel szokták jellemezni. Az „aha” élményekkel járó rádöbbenések jelentős változások elindítására képesek a kliensek életében.

A kineziológia elmélete alapján a jelenben keletkezett problémáink sok esetben visszavezethetők valamilyen stresszes, traumatikus élményekre, melyeket a probléma kialakulása előtt valamivel, vagy gyermekkorunkban éltünk át.

Kétféleképpen reagál a testünk stresszhelyzetben, ez a jól ismert „üss vagy fuss” reakció.

Ezt úgy értelmezhetjük, hogy stressz helyzet kialakulásakor vagy ott maradunk és felvesszük a harcot, vagy másképp értékeljük a helyzetet és a távozást (futást) választjuk – ez nem egyenértékű megfutamodással –. Mindkét esetben lehetőségünk nyílik a stressz valamilyen szintű levezetésére, illetve szervezetünkből való kivezetésére. Napjainkban azonban sok esetben, munkahelyen, iskolában, vagy az élet bármely területén sem a harcot nem vesszük, vagy nem áll módunkban felvenni, illetve az elfutásra sincs lehetőségünk. Így az átélt esemény által keletkezett feszültség „belénk szorul” mely blokkot hoz létre az energiarendszerünkben.

Sokszor az esemény után nem is gondoljuk, hogy az milyen jelentőséggel bír energiarendszerünk egyensúlyának kibillentésére.  
A kineziológus az izom állapotának változásaiból tudja kitesztelni, hogy a problémának hol a gyökere és milyen módszerrel – korrekcióval van lehetősége módja a kialakult blokkot megszüntetni.
Testünk sejtjei minden emléket megőriznek, majd mielőtt meghalnak, ezeket az információkat átörökítik a következő sejtgenerációra.
Az izomtesztelés segítségével a tudatalattinkból ezeket a sejtszintű emlékeket tudjuk előhívni, majd a megfelelő korrekciókkal oldani az egészség útját álló akadályokat.

A kineziológia segít megelőzni testi-lelki-szellemi egyensúlyunkból való kibillenésünket, így hozzájárul mindezek stabil megtartásához, valamint e hármas harmóniájából történt kibillenés esetén támogatja a helyreállást. Teszi mind ezt a szervezetünk öngyógyító mechanizmusának stimulálásával.

AZ ÁLTALAM ALKALMAZOTT MÓDSZEREK

TOUCH FOR HEALTH (TFH) – GYÓGYÍTÓ ÉRINTÉS

A TfH-ban 14 fő izom szerepel, amelyek a kínai akupunktúra 12 plusz kettő meridiánjához vannak hozzárendelve. A TfH segítségével a mendiánenergiáról nagyon gyors helyzetfelmérést lehet készíteni. A speciális izmok összhangban állnak a különböző meridiánokkal. A meridiánok a hagyományos kínai orvoslás szerint testünk energiapályái. Minden szervünkhöz egy-egy meridián tartozik. Ezeket tesztelve képet kapunk a test energiáiról.

Touch for Health

Minden izom egy adott reflex-zónához tartozik, amit a következőképpen stimulálhatunk:

  1. Masszírozzuk a neurolymphatikus reflexzónát a testen.
  2. Megérintjük a koponyán a neurovascularis pontokat.
  3. Az ehhez tartozó meridiánokat simogatjuk és masszírozzuk.
  4. A megfelelő akupunktúra pontok segítségével élénkítjük, vagy megnyugtatjuk az izmokat.

Ha az izom a teszt során „gyenge” volt, akkor a kezelés eredményességét azonnal jelzi a megismételt tesztelés. Ha az izom tónusa erőssé vált, akkor mozgásba hoztuk a meridián energiáját.
A meridiánrendszerben hosszú időn keresztül fennállhat energetikai kiegyensúlyozatlanság (amelyet mi esetleg észre sem veszünk), amíg a test látható és érezhető szimptómákkal nem jelez. A TfH balansszal felvesszük a harcot ezzel a kiegyensúlyozatlansággal, így kölcsönös tesztelés és kiegyensúlyozás válik lehetővé. Mindig újra tehetünk valamit saját egészségünk gondozásáért.
A Touch for Health a „kineziológia egyszeregye”. Alapvető dolgokat tanít a testünkben lezajló energetikai folyamatokról, arról, hogyan tudjuk azokat támogatni, s mélyebb ismeretekre teszünk szert a belső utakról.

THREE IN ONE CONCEPTS (ONE BRAIN-MÓDSZER)

A Three in One minden szinten kiegyensúlyozza a pácienst, a testtel, a tudatos és tudatalatti elmével egyformán dolgozik, és különösen hatékony az érzelmi stressz oldásában. Ehhez izomteszttel, szóbeli kérdések segítségével kap visszacsatolást a tudatalattiból. A negatív érzelmek vagy gondolatok hatással vannak a testre, és az izom lekapcsol. A kineziológus azokat a változásokat figyeli, amelyek jelzik, hogy az adott kérdéssel foglalkozni kell, és kalauzolnak a következő lépéshez.
Hiedelmeinket és viselkedésünket tapasztalataink formálják: mindaz a jó és rossz, ami történt velünk, minden, amit valaha is mondtunk, vagy amit nekünk mondtak. Mindezt elraktározta a tudatalattink és testünk minden egyes sejtje. A régi negatív tapasztalatok emléke jelen van, és hat mostani döntéseinkre is, még ha tudatosan nem is emlékszünk rájuk. Amikor döntünk, ezek az emlékek határozzák meg érzelmi reakcióinkat, és mi az érzéseinkre alapozzuk döntéseinket. A Theree One Concepts azon dolgozik, hogy feloldja a negatív érzelmeket, hogy szabadon határozhassunk, élvezzük a termékeny döntések áldását, és kihasználjuk összes képességünket.

A Three in One segítséget nyújt abban, hogy az emberek legyűrjék a negatív hatásokat, amelyeket a múltban elfogadott vélemények és kritikák váltottak ki bennük.

A Three in One elvei

Bármely, a negatív érzelmi stressz által fogva tartott gondolattól meg lehet szabadulni ezzel a rendszerrel, amely nem törődik a fizikai tünetekkel, hiszen ezek közül sok magától megszűnik, mihelyt a mélyben meghúzódó, a stresszhez kapcsolódó okokat sikerrel felszámolták.
A Three in One azon alapul, hogy a testnek kérdéseket tesznek föl, és az izomteszt segítségével értelmezik a válaszokat. Legelőször a kineziológus arról győződik meg, hogy helyénvaló-e az adott személlyel dolgoznia. Az első lépés a megoldatlan érzelmi stressz és a negatív hiedelmek azonosítása, amelyek megakadályozzák, hogy az illető kiteljesítse lehetőségeit. Mihelyt az érzelmek a helyükre kerülnek, magától megnő az önbecsülés, javul a páciens önmagáról alkotott képe, és a tanulás nehézségek megszűnnek.

A Three in One megközelítés többek között a következő problémáknál segít

Viselkedési barométer táblázat

A kineziológus a viselkedési barométer segítségével azonosít érzelmeket, amelyeknek a vizsgált személy talán nincs is tudatában. A táblázat három tudati szintre van osztva: tudatos, tudat alatti és testi. Mindegyik szinten szavak sorakoznak pozitívak az egyik oldalon, és negatívak a másikon. Például: elfogadás-szembenállás, ráhangolódás-közömbösség.
Ez a megközelítés a jin-jang elven alapul, az ellentétek elvén, miszerint az egyik feltételezi a másikat: fény-sötét, férfi-nő, ég-föld. A kineziológus a jelzőizom segítségével találja meg az elsődlegesen szerepet játszó érzelmet, majd stresszoldó technikák segítségével szabadít meg az ahhoz kapcsolódó negatív érzelmi töltéstől.

Korhátrálás

Gordon Stokes véleménye, hogy az oldás a jelenben csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori emocionális töltést semlegesítjük. A jelen csak a következményt mutatja meg nekünk, az ok a legtöbb esetben elrejtve marad.
A korhátrálás segítségével kiderül, hogy mikor blokkoltunk le egy esemény vagy egy információ folytán. Gyakran magunk sem tudjuk már, de az egykori esemény ma is befolyással van ránk. Évtizedekkel később meglep bennünket valamilyen betegség. Meglep, mert az egykori előjelet és a mostani betegséget nem hozzuk összefüggésbe egymással.

Jelenlegi érzelmi, viselkedési gondjaink közül sok a múlt tapasztalataiban és traumáiban gyökerezik. A Three in One célja, hogy megtisztítsa ezeket az érzelmeket és emlékeket, és ezzel képessé tegyen arra, hogy szabadon, a múlt korlátozásai nélkül változtassunk és válasszunk. Az izom-teszt segítségével megtaláljuk a probléma gyökerét.
A páciensnek nem kell, hogy tudatos emlékei legyenek a traumáról, mivel a test elraktározta az élményt. A korhátrálás, amelyet a Three in One-rendszer alkalmazott elsőként, olyan technika, amellyel meg tudják határozni, mikor kezdődött a probléma. A kineziológus kiteszteli, milyen fajta energiagát vagy negatív érzelem kötődik az eseményhez, majd a korrekciók következnek, magának a témához kötődő stressznek az oldása. Miután a páciens a gyökereknél megszabadult az érzelmi stressztől, izomteszteléssel ellenőrzik, hogy nem maradt-e nyoma érzelmi feszültségnek, amely az azóta eltelt évek során gyűlt fel.

BRAIN GYM (AGYTORNA)

A Brain Gym-ben használt mozdulatok az agy információ áramlását ösztönzik, helyreállítják azt a természetes képességünket, hogy a leghatékonyabban tanuljunk és működjünk.
Paul E. Dennison, az Brain Gym megteremtője 1969-ben kezdte meg kutatásait, hogy új módszerekkel segítse tanítványait az olvasás tanulásában. Gyermekkorában magának is voltak ilyen gondjai, ezért az átlagosnál jobban megértette a fiatal olvasók nehézségeit.
A rákövetkező évtizedben Dennison sok új, különböző megközelítéssel próbálkozott, hogy felébressze a mindannyiunkban meglévő velünk született tanulási készségeket. Beletartozott ebbe a keresztmozgás, a tekintetirányokkal való munka, a vizuális stressz enyhítésére egy, a látómezőnkben mozgó tárgy követése a tekintetünkkel (ez hasonló ahhoz a mozgáshoz, amit optikusok végeznek vizsgálataik során), fekvő nyolcasok, és annak tanulmányozása, hogy a mozgás miként hat a tanulási folyamatra.
Dennison 1982-ben felfedezte és kifejlesztette a laterális újraprogramozást, a nevét viselő technikát.

Laterális újraprogramozás

Ez alatt azt értjük, hogy egy újraprogramozási folyamaton megy át az agy és a test. Ehhez egy sor keresztmozgás-kombinációt használnak, képi és hangi ráhatásokkal, amelyek integrálják az agy féltekéit. Ha valakinek tanulási nehézségei vannak, az információ nem jut el az agynak abba a részébe, ahol az feldolgozná, és az alapján cselekedne.
A Brain Gym-ben használt mozgások integrálják az agyat ezekben a dimenziókban, lehetővé teszik, hogy az információ szabadon áramoljon az érzékszervekből az emlékezetbe és vissza. Ez teszi képessé az illetőt, hogy kevesebb feszültség árán tanuljon, megnyilvánuljon saját kreativitása és eltűnjön a tanulási problémákhoz gyakorta kapcsolódó érzelmi stressz.

A Brain Gym annak ajánlott, aki:

A felsoroltak mindegyike valamilyen mértékben tanulási probléma. De a Brain Gym nem csak azoknak hasznos, akik ilyen gondokkal küszködnek. Ugyanilyen áldásos a hatása azok számára is, akik sosem érzik úgy, hogy nekik gondjuk volna a tanulással. Az Brain Gym javítja az egyénnek azt a képességét, hogy könnyebben feldolgozza az információt, és visszaemlékezzen rá, vagyis könnyebben tanuljon. Az agy minden részének megfelelően együtt kell működnie ahhoz, hogy jól teljesítsünk.

Paul Dennison három dimenzióval írja le az agy működését

  1. Lateralitás: az a képesség, amely az agy egyik oldalát koordinálja a másikkal, különösen a középtájékon. Ez alapvető az olvasáshoz, az íráshoz és a kommunikációhoz. Hasonlóan lényeges a folyamatos mozgáshoz és ahhoz, hogy képesek legyünk egyszerre mozogni és gondolkodni.
  2. Fókusz: az a képesség, hogy koordináljuk az agy elülső és hátsó részeit. A részekre bontáshoz és a megértéshez kötődik, ahhoz a képességhez, hogy a részletek alapján cselekedjünk, de megőrizzük az összképet, és az előző tapasztalatok összefüggésében értelmezzük az új információkat. Akikből hiányzik ez a képesség, azokra mondják, hogy összpontosítási zavaraik és megértési gondjaik vannak.
  3. Központosítás: az a képesség, amely koordinálja az agy alsó és felső részeit. Ez a képesség az érzésekhez, az érzelmek kifejezéséhez kapcsolódik, ahhoz, hogy tisztán, érzelmi behatás nélkül válaszoljunk, biztonságban, oldottan érezzük magunkat, földeltek legyünk, megszervezzük életünket.

MIT ÉRDEMES MÉG TUDNI A KINEZIOLÓGIÁRÓL?

A kineziológia a világ legtermészetesebb dolgáról, a mozgásról szóló tudomány.

A mozgás határozza meg egészségünket, betegségeinket, érzelmeinket, pszichénket, közérzetünket, és életünk világosságát, életutunkat. A mozgás javítja kapcsolatunkat önmagunkkal, embertársainkkal.

A kineziológia támogat és segít minden tevékenységünkben: ha stressz-mentesen akarunk tanulni, ha könnyebb munkanapot tűzünk ki célul, ha valamilyen szabadidő-tevékenységet akarunk élvezni, ha jobban szeretnénk meditálni, vagy akár egyszerűen csak mozogni akarunk - a kineziológia támogatja ezeket a szándékokat, és segíti fáradozásunkat.
Önállóbbá, függetlenebbé válunk, és mindig képesek leszünk önmagunkon segíteni. Mindenek előtt megtanulunk helyesen kommunikálni. Ez különösen manapság fontos, mert a kommunikációs technika abnormális fokú fejlődése ellenére egyre nehezebben értjük meg egymást.

Az évek során a kineziológusokat kemény próba elé állította, hogy egyszerűen és pontosan meg tudják határozni, mi is a mesterségük. Persze ez nem meglepő, tekintve, hogy a kineziológia inkább gyakorlati, „kézzel fogható” terápia, mint elmélet, ezért sokkal egyszerűbb megtapasztalni, mi is az izomtesztelés, mint leírni. Könnyebb érezni, milyen az, amikor bekövetkezik a változás, felismerni, miként válaszol a test a mindennapos stresszre és feszültségre, mint szavakkal leírni ezt az élményt. Mindazonáltal, álljon itt néhány meghatározást, amely talán választ ad a kérdésre:

1. A kineziológia olyan rendszer, amely összekapcsolja a hagyományos távol-keleti (kínai) elképzelést az energiaáramlásról (amelyre az akupunktúra és az akupresszúra épül) a nyugati izomteszteléssel. A cél az egyensúly megteremtése, a test méregtelenítése, az energiagátak megszüntetése a feszültség csökkentése és a test természetes gyógyító képességének megerősítése által.

Alternative Health Care for Women
Patsy Westcott és Leyardia Black

2. A kineziológia szó szerint a test mozgásának tanulmányozását jelenti. Egy holisztikus megközelítésmód, amely a személy energiarendszerének kiegyensúlyozásával foglalkozik a szabad energiaáramlás biztosítása révén. Az izomválaszok finom megkülönböztetése deríti fel, hol találhatók azok a gátak és egyensúlyhiányok, amelyek visszavetik a fizikai, érzelmi vagy energetikai egészséget. Ugyanezzel a módszerrel azonosíthatók azok a tényezők is, amelyek előidézik az egyensúlyhiányokat. A test természetes gyógyító válaszait a különféle reflex- és akupresszúrás pontok stimulálása, speciális mozgások és a táplálkozásban javasolt változások erősítik meg. Mindezek a technikák a fizikai, mentális, érzelmi és lelki jólétet segítik elő.

Kineziológiai Szövetség (Nagy-Britannia)

HONNAN ERED MINDEZ?

A kineziológia kialakulását megelőzően két évtizedekkel korább felfedezést szükséges megemlíteni.
1930-ban Frank Chapman úgy találta, hogy bizonyos területek stimulálása egyes szervekben növeli a nyirokelvezetést, ezeket a pontokat Chapman után neurolimfatikus reflexpontoknak nevezzük. Ezeknek a pontoknak a segítségével sikerült javítania a limfatikus rendszer működését szervezetünkben.
Még ebben az évtizedben dr. Terrance Bennett, olyan területeket fedezett fel, amelyek befolyásolják a vér áramlását bizonyos szervekbe. Ezek a pontok neurovaszkuláris reflexpontokként váltak ismertté.
Maga a kineziológia egy amerikai csontkovács (kiropraktikus), dr. George Goodheart kíváncsi és leleményes elméjéből pattant ki. Goodheart 1964-ben kezdte izomteszteléssel ellenőrizni munkája hatékonyságát. Egy sor izmot tesztelt végig kezelés előtt és után, amiből értékes következtetéseket vont le arra nézve, milyen hatása volt a gyógyításnak, de arra is késztette, hogy tovább tanulmányozza az izomgörcsöket. Újra meg újra szembetalálta magát azzal, hogy a betegek egy része mihelyt folytatta korábbi életét, újra jelentkeztek az izomgörcsei is, és ezzel együtt visszatért a merevség és a fájdalom.

Goodheart folytatta a kísérletezést. Feltűnt neki, hogy amikor az izom elgyengül, az ellentétes izom (a test másik oldalán) megfeszül, és ha a gyengeséget kiküszöbölte, a feszes, sőt görcsben lévő izmok ellazultak, még akkor is, ha nem dolgozott velük közvetlenül. Levonta belőle a következtetést: nem a görcsben lévő izom okozza a bajt, hanem a gyenge, e miatt lettek más izmok túl feszesek. Bármilyen mozgást végezzen is egy izom, egy másik izom vagy izomcsoport is kapcsolódik hozzá. Az egyik megfeszül, a másik ellazul. Ez az egyszerű megfigyelés - vagyis, hogy az egyensúly helyreállításához nem a feszes izmon kell dolgozni, hanem a gyenge párján - forradalmi felfedezés volt.
Goodheart továbbra is a gyenge izmokon dolgozva, újabb technikák után kutatott, amelyekkel helyreállíthatná a test egyensúlyát. 1965-ben rájött, hogy az izmok megdöbbentően megerősödnek, amikor a test olyan részeit masszírozza, amelyeknek láthatóan semmi közük nincs hozzájuk. Ezek a pontok a korábban említett Chapman-féle reflexpontok vagy neurolimfatikus reflex-pontok. Goodheart hamar felismerte, hogy ezek a reflexpontok megegyeznek azokkal, amelyeket ő fedezett föl. Ezzel kezdődött a meggyengült izmok megerősítésére használt technikák összekapcsolása, ide értve a vérárammal, a különböző táplálékokkal, az érzelmekkel, a meridiánokkal, az akupunktúrás pontokkal és az energiaáramlással való munkát.
Goodheart nem csak kifejlesztette ezt a tudományt, hanem tanfolyamokon, előadásokon és bemutatókon meg is osztotta tudását más kiropraktikusokkal. Az új rendszert applied kinesiologynak, alkalmazott kineziológiának nevezte el, és 1973-ban intézetet alapított International College of Applied Kinesiology (ICAK) néven.

AZ ALKALMAZOTT KINEZIOLÓGIA

Azok jelentkezhetnek az ICAK képzésére és válhatnak taggá, akik mögött legalább négy év egészségügyi képzés van, és akiknek jogukban áll diagnosztizálni: orvosok, orvostanhallgatók, fogorvosok, kiropraktikával vagy oszteopátiával foglalkozó szakemberek.

Az alkalmazott kineziológiát manapság a kiropraktikusok és az orvosok nagy számban használják Amerika-szerte. Sok amerikai ugyanolyan magától értetődőn keresi föl kiropraktikusát, ahogyan mi a háziorvosunkat.

A szakember az izomteszt segítségével megkeresi a test egyensúlyhiányait, kiválasztja a megfelelő korrekciót, majd újabb izomtesztekkel ellenőrzi, hogy hatékony volt-e a kezelés.
A vizsgálathoz tartozik még a kórtörténet, a testtartáselemzés, a gerinccel történő munka, az agygerincvelői folyadék vizsgálata. Szükség esetén ehhez kapcsolódnak más diagnosztikai eljárások is, mint a vér- és vizeletvizsgálat, a röntgen. A kiropraktikai háttérnek köszönhetően a kezelés része a lágyszövet-korrekció és a manipuláció is.

„Az ember az emberi szövet veleszületett intelligenciája révén rendelkezik a gyógyulás képességével. Ez a képesség rendelkezésünkre áll, ott van a kezünkben, a szívünkben, az agyunkban. Természetes örökségünk, csak hagynunk kell működni és gyógyítani. Ez áldás az embernek, mindannyiunknak, és áldás hivatásunknak is.”

George Goodheart

AZ EGÉSZSÉG HÁROMSZÖGE

Az kineziológia alapja az egészség háromszöge a személy fizikai, érzelmi és kémiai állapotának felmérése.

Bármit is teszünk - eszünk, gondolkodunk, járunk vagy elesünk -, annak hatása van az egész testre, és ezt a test nem felejti el. Ha valamelyik lábunk fáj, a másikra helyezzük a testsúlyt, hogy enyhüljön a fájdalom. Nagyobb teher kerül így a másik láb izmaira, ezáltal megváltozik testtartásunk és súlypontunk is. Az ízületek megmerevednek, a vérerek elszorulnak, tehát nem juttatnak kellő mennyiségű vért és ezzel tápanyagot a szervekhez, és a hormontermelés is eltér a normális működéstől. Vagyis az egész kémiai egyensúly megváltozik, ami a test minden sejtjére kihat. Mihelyt másképpen kezd érezni és gondolkodni, ismét más tartást vesz föl, amellyel megint együtt jár egy feszes terület, egy újabb fájdalom, és egy újabb ciklus kezdődik.
Testünk egyetlen egység, amelyben minden mindenre hat, olyan egész, amelynek különböző részei, rendszerei és funkciói mind hatással vannak egymásra. Sok mindent tehetünk, amivel felboríthatjuk testünk egyensúlyát. A test gyakorta küld figyelmeztető jeleket, hogy valami nincs rendjén. Kisebb-nagyobb fájdalmak, emésztési zavarok, általános fáradtság, feszültség, az összpontosítás hiánya, sírhatnék minden nyilvánvaló ok nélkül és így tovább. De sajnos nem mindig hallgatunk ezekre a jelekre, és gyakran tétlenül várjuk, hogy testünk csakugyan megbetegedjen.
Bármit teszünk is, az kihat szervezetünk egészére. A kineziológia, akár más kiegészítő terápiák is, ezért az egész személyre figyel, és nem csupán a közvetlen tünetekkel törődik. Számításba veszi az egyén érzelmi és fizikai állapotát, táplálkozását és életstílusát, mert ezek mindegyike hozzájárul az összképhez és kapcsolatban van egymással. Ez a kapcsolat azt jelenti, hogy mindegyik terület függ az összes többitől, és ezért az egyik helyen jelentkező gond egészen máshol is okozhat panaszokat. Ha csak egyetlen területtel foglalkozunk, valójában nem oldjuk meg a problémát, és az nagy valószínűséggel újra jelentkezik majd. Például derékfájdalmakat kezelhetünk mozgatással, a gerinc helyretételével vagy fájdalomcsillapítóval is. De ha a beteg elfogyaszt napi tíz csésze erős kávét, amely gyengíti a csípőt stabilizáló horpaszizmot (psoas), munka közben nagy
feszültségnek van kitéve, nem kielégítő a családi élete, akkor nem valószínű, hogy önmagában a fizikai kezelés végleg megszabadítja a fájdalomtól. Az említett dolgokkal mind foglalkozni kell ahhoz, hogy az illető fájdalom nélkül élhessen.

egeszseg haromszoge

Az egészség háromszöge

Gyakran ábrázolják háromszöggel az egészség három összetevőjét a kineziológiában: strukturális/fizikai, táplálkozási/kémiai, érzelmi/mentális.

Mindegyik összetevő kihat a többire, és a kineziológus munkája az, hogy helyreállítsa az egyensúlyt. Az izomteszt segít a bajok igazi okának felderítésében, és kimutatja, mire van szükség a legyőzésükhöz.
Az alábbi példa jól szemlélteti, hogy a nem megfelelő táplálkozás miként okozhat fizikai egyensúlyhiányt.
Egy kineziológust azzal a panasszal kereste föl egyik páciense: a feje szinte állandóan rángatózik, és időnként erősen oldalra lendül. Egyszerűen nem képes uralkodni a mozdulatain. A kineziológus folyamatosan dolgozott vele a kineziológia eszközeinek segítségével, sok fizikai korrekciót alkalmazott, és mangánt írt elő, mert a páciens teste azt jelezte, hogy erre az ásványra van szüksége. Öt hónapon át nem javultak a tünetek, de minden egyes kezelés során az izomteszt azt mutatta, hogy további mangánra van szükség. A hatodik hónapban a páciens felhívta kineziológusát, és boldogan közölte, hogy a fejrángás egy órára abbamaradt. A javulás később egy egész délelőttön át tartott, majd a panasz végleg megszűnt.

Források:
Kim Da Silva – Kineziológia
Ann Holdway – A kineziológia alapjai

Nyomtatás