Köpölyözés és moxa

kopolyozesA köpölyözést számos ősi kultúrában alkalmazták: Kínában, Görögországban és Perzsiában egyaránt köpölyöztek. Európában most reneszánszát éli ez a módszer.
A hagyományos kínai orvoslásban igen elterjedt és kedvelt technika, az egész testre hatnak vele. A kezelésen keresztül a test energiáramlását, azaz a csí (testünkben keringő energia) áramlását kívánják befolyásolni. Ha valakinél az áramlás blokkolva van, vagy stagnál, akkor a köpölyözés segít annak újraindításában.

A köpölyözést többnyire a háton szokták végezni. Itt nem csak a vérkeringés javítása a cél, a háton az ún. Head-féle zónákat is aktiválják a vákuumkezeléssel. Ezek – a hivatalos orvoslás által is elismert reflexzónák – kapcsolatban állnak a belső szervekkel, így rajtuk keresztül hatni lehet rájuk: például a májra, a szívre, az epehólyagra, a tüdőre.

A köpölyözéskor keletkező vákuum hatására javul a vér- és a nyirokkeringés, s ezek hatására javul a kötőszöveti sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. A terapeuták a köpölyözést az ún. kivezető eljárások között tartják számon, mivel a kezelés a szövetekből eltávolítja a méreganyagokat. Ehhez azonban sok folyadék szükséges, ami kimossa, kiöblíti a salakanyagokat a kötőszövetből. Ajánlatos tehát minden köpölyözés után fokozni a folyadékbevitelt! A köpölyözést tavaszi vértisztító kúrába is érdemes beilleszteni.

A vákum nem csak a felhelyezett üveg szűkebb helyén fejti ki hatását, ezért köpölyözéssel sikeresen lehet kezelni fáradtságot, migrént, magas vérnyomást, de az asztma és a reuma is jól reagál erre a gyógymódra
Nagyon jól alkalmazható még a narancsbőr kezelésére, illetve helyi fogyasztásra, mint például a comb, vagy a far területének fogyásakor. A bőr rugalmas és feszes lesz a kezelés során. Az adott területen lévő pangások is nagyon jól oldhatók, amely után fogyás látványosabbá válik.

Évente vagy fél évente 8-10 alkalomból álló kúra csodásan felfrissíti a testet és a lelket.

A köpölyözés állapotfelmérés után önálló terápiaként, vagy kiegészítő terápiaként alkalmazható.

Mikor nem javasolt?

 Moxaterápia

Mi a moxa?moxa

Jól, és sokáig parázsló gyógynövény szárítmány, melynek alapja a feketeürömfű (Artemisia vulgaris). A moxa szó maga „égő fű”-vet jelent. A ürömfű égetése során keletkező nagy meleg ( keserű, savas és meleg, vagyis tiszta Yang ) energia, mely a test belső folyamataiban akadályelhárító szerepet tölt be. A moxálás lényegében egy energetikai kiegyensúlyozó folyamat. Biztosítja a lehetőséget a belső energia növelésére, ezáltal betegségmegelőzésre, illetve krónikus, elhúzódó, mélyen beivódó betegségekre jelent gyógyírt

" AMIT A TŰ NEM GYÓGYÍT, GYÓGYÍTJA A MOXA" – tartják a kínaiak. 

A moxaterápia, vagy moxibustio egyidős az akupunktúrával, sokan úgy tartják, hogy idősebb is nála. Az akupunktúra elméletét használja fel a gyógyításra, de önálló kezelési ág. Jól példázza a tűznek az ember és a gyógyítás szolgálatába állítását. Ez az eljárás ugyanis a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését.

Ritkábban alkalmazott módszer, ezért nem annyira ismert.

A moxaterápia lényege, hogy az akupunktúrás pontok fölött gyógynövénygolyót, vagy rudat éget a gyógyító. Az égő moxa nem érintkezik a bőrrel, csupán a hő hatol be az adott ponton a testbe. A hő elősegíti a vér és a Qi keringését, erősíti az immunrendszert, energiablokádokat old, kiválóan alkalmas a fájdalom csillapítására, a betegség elűzésére az általános jó közérzet beállítására.

Mikor alkalmazzuk a moxázást?

A kínai orvoslás alapvető látásmódja, a megelőzés, azaz az immunrendszer edzése. Moxálni akkor érdemes igazán, amikor nincs semmi baj, ezzel együtt azt szeretnénk elérni, hogy ne is legyen.

A moxa kezelésről elmondható, hogy feltöltő hatású, tehát minden Qi elégtelenség, és a meridiánokban az energia elakadása okozta kórképekben használható. Különösen alkalmas, a hideg, a nedvesség és a szél okozta megbetegedések gyógyítására. A teljesség igénye nélkül az alábbi esetekben alkalmazandó:

A moxakezelés állapotfelmérés után önálló terápiaként, vagy kiegészítő terápiaként alkalmazható.

Nem alkalmazható a moxakezelés:

Tags: Akupunktúra, , kínai gyógyászat, köpölyözés, kínai medicína

Nyomtatás